Hoppa till sidans innehåll

Skjutförbud tills vidare

30 JUL 2018 13:03
Vi har beslutat att inför skjutförbud på banorna tills vidare på grund av brandrisken. Detta enligt rekommendation utfärdad av Jägareförbundet. Vi har inte beslutat om banorna kommer att öppna på torsdag 2 augusti som planerat.
  • Skapad: 30 JUL 2018 13:03

Brandrisk vid skytte?

I denna varma och mycket torra sommar har frågan om att skytte kan orsaka brand kommit upp. Efter kontakt med sakkunniga ger Jägareförbundet ut följande rekommendationer.

Det som ska undvikas är övnings- och tävlingsskytte med kulvapen i terräng. Där finns vegetation i kulfånget som oftast består av en naturlig kulle där det finns sten med risk för gnistbildning. På skjutbanan ska kulfånget vara vegetationsfritt enligt besiktningen som polisen gör enligt säkerhetsföreskriften Säk B. Kulfånget ska dessutom bestå av material i storleken 0,2 - 8 mm och där är det i princip ingen risk för gnistbildning. Kulorna blir också kvar i kulfånget då detta är mjukt. På skjutbanor där det skjuts helmantlade kulor finns det ett utökat riskområde på 150 m bakom kulfånget. Detta beror på att om en kula träffar en tidigare kula som ligger i kulfånget kan den flyga iväg. Då kan det finnas risk att gnistbildning uppstår. Vi vet inte att detta har orsakat brand någon gång men vi har heller aldrig haft så här torrt i markerna.

För att vara på den säkra sidan rekommenderas att det 30 minuter efter avslutad skjutning görs en koll bakom kulfånget så att ingen brand finns där.

De skjutbanor som har sågspån ovanpå kulfånget bör vara mycket observanta om man skjuter i dessa torra marker.

 I övrigt ska vi tänka på att vara uppmärksam där vi har metall mot metall på skjutbanan t.ex. vagnen som älgen går på, vid jaktstigen där plåtfiguren går på metallskena eller vajer. Även här kan det vara klokt att efter avslutad skjutning göra en kontroll av terrängen så att det inte pyr någonstans.

Det kan vara bra att skjutbanan också ser över sin brandutrustning att den finns och fungerar.

Risk vid jakten

Även om vi inte hört talas om att det börjat brinna efter skott vid jakt kan det vara bra att vara observant. Vid denna tid på året jagas det inte så mycket men det är en del jakt främst efter vildsvin och det kan vara bra att en stund efter ett skott se efter så att det inte uppstått gnistbildning och det börjat brinna. 

 Lars Björk

Skribent: Magnus Hansson
Epost: This is a mailto link

Gilla vår Facebook-sida så är du gullig!

 

Postadress:
Östersunds JSK - Skyttesport
Box 627
83127 Östersund

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info